Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Το τσουβάλι



Ένα πράγμα που σιχαινόμουν από μικρό παιδί ήταν το "τσουβάλιασμα". Τι εννοώ; Τσουβάλιασμα για μένα είναι όταν σε κατατάσουν σε μια ομάδα ανθρώπων λόγω ενός χαρακτηριστικού σου (φύλο, ζώδιο, καταγωγή, θρησκευτικές ή πολιτικές αντιλήψεις κ.α.) και σε χαρακτηρίζουν βάσει αυτού. Αυτή η αδυναμία που υπάρχει να αντιληφθεί κάποιος ότι ο κάθένας έχει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του και ότι τυχαία χαρακτηριστικά όπως αυτά που αναφέρω στην παρένθεση δεν παίζουν κανένα ρόλο, με διαολίζει.

Αν θέλω να το προχωρήσω και λίγο παρακάτω, αυτή είναι και η πηγή κάθε είδους ρατσισμού. Επειδή κάποια στιγμή είχες μια άσχημη εμπειρία από ένα άτομο που για παράδειγμα ήταν του αντίθετου φύλου, δεν σημαίνει ότι όλα τα άτομα του συγκεκριμένου φύλου θα σου συμπεριφερθούν ανάλογα. Ή επειδή έτυχε πριν από 75 χρόνια ένας γερμανός να είχε τη μούρλα να εξαφανίσει από προσώπου γης το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν σημαίνει ότι όλοι οι ομοεθνείς του έχουν την ίδια διάθεση.

Το χειρότερο είναι να σε βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με κάποιον που αποδεδειγμένα είναι ελεεινός, άτομα από τα οποία θα περίμενες, αν όχι να σε ξεχωρίσουν, τουλάχιστον να μη σε υποτιμούν με αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: