Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η νύχτα

Πάντα υπήρχε η διαμάχη μεταξύ ημέρας και νύχτας. Μια αιώνια κόντρα.

Τι είναι ομορφότερο: 
Το φως το ήλιου ή η λάμψη του φεγγαριού;
Ο μεσημεριανός καφές ή το βραδινό ποτάκι;
Το ηλιοβασίλεμα ή το χάραμα;

Εγώ προσωπικά προτιμούσα κα συνεχίζω να προτιμώ τη νύχτα.
Μάλλον λόγω ιδιοσυγκρασίας.

Όλα κυλούν πιο αργά τη νύχτα (εκτός από τα αυτοκίνητα στους δρόμους...)
Η νύχτα κρύβει οτιδήποτε φαίνεται άσχημο στο φως της μέρας και αποκαλύπτει οτιδήποτε είναι φαινομενικά όμορφο σαν είναι ο ήλιος ψηλά.

Τη νύχτα οι άνθρωποι είναι πιο αληθινοί. Ίσως το αλκοόλ, ίσως η χαλάρωση από την ένταση της ημέρας που πέρασε οδηγούν τους ανθρώπους στο να βγάζουν ένα πρόσωπο πιο καθαρό, λιγότερο μασκαρεμένο.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, έχω την αίσθηση ότι τη νύχτα έχουμε λιγότερους φόβους. Ακούμε συχνά ότι πολλοί φοβούνται το σκοτάδι, αλλά μεγαλώνοντας αντιλαμβάνομαι ότι εφόσον είμαι "καθαρός" δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να με φοβίζει στο σκοτάδι. 

Άλλοι ξυπνάνε νωρίς λέγοντας ότι δεν θέλουν να πάει η μέρα τους χαμένη. Εμένα πάλι η μέρα με ενδιαφέρει μόνο όσον αφορά τη δουλειά. Τη νύχτα περιμένω.

Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων οι περισσότεροι φίλοι δεν είναι προσιτοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα όμως μπορείς να επικοινωνήσεις είτε τηλεφωνικά, είτε διά ζώσης μαζί τους. Μπορείς να συζητήσεις όσα σε απασχολούν, να γελάσετε, να κουτσομπολέψετε, να μεθύσετε, να ξεχαστείτε...

Μιλώντας για τη νύχτα δεν εννοώ μόνο να γυρίζεις σε μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια και τα σχετικά. Ακόμα και σπίτι να μείνεις, η νύχτα είναι αλλιώς. 

Τη νύχτα αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε ότι κι αν σκεφτούμε. Κάτι σαν τους ήρωες των παραμυθιών που ακούγαμε μικροί. Ανοίγουμε τα φτερά μας και πετάμε. Ονειρευόμαστε και ελπίζουμε. Και όταν φτάσει το ξημέρωμα δεν απογοητευόμαστε. Βάζουμε τα φτερά μας σε μια γωνιά και περιμένουμε. Το επόμενο βράδυ δεν είναι και τόσο μακρυά...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

παιδί της νύχτας είσαι γιατί δεν χρησιμοποιείς το δώρο...

και οι δύο όψεις έχουν τις χαρές τους καθώς και τις ιδιομορφίες τους.